top of page

Recreatiewoningen

Energielabel bij recreatiewoningen

Verkoop of verhuur je een recreatiewoning? Dan ben je verplicht een geldig energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder aan te bieden. Maar er zijn uitzonderingen. Er is geen energielabel nodig voor:

Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.

Gebouwen die niet langer dan 2 jaar in gebruik zijn.

Woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet.

Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.

De uitzondering labelplicht onder punt 4 is in het verleden anders uitgelegd dan zoals die staat voorgeschreven in de Europese richtlijnen van de energieprestatie van gebouwen (EPBD). Dit betekent dat veel recreatiewoningen wel onder de energielabelplicht vallen, maar op dit moment geen geregistreerd energielabel hebben.

 

Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of recreatiewoningen een verplicht energielabel hebben. Heb je dan nog geen energielabel, maar is deze wel verplicht? Dan krijg je mogelijk een boete.

Heb je advies nodig?

Neem nu contact met ons op voor een passend advies

Snelmenu

Aanvragen

Contact

FAQ

Bedrijfsgegevens

Oostereind 7 
9444XD Grolloo
06-48539897
info@eklabels.nl

KVK: 77377524
BTW: NL003187681B52
IBAN: NL02 RABO 0351 7956 42

Openingstijden

Wij staan altijd gereed om je van dienst te zijn. Mocht er een inspectie moeten plaats vinden na deze tijden is dat natuurlijk ook mogelijk.

Maandag t/m vrijdag: 09:00 tot 17:00

bottom of page