top of page
daria-nepriakhina-NFJ-Sj8ZcHQ-unsplash-min_edited_edited.jpg
  • Waarom een nieuw label?
    Voor woningen en woongebouwen moet een energielabel zijn opgesteld met als doel om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Deze verplichting is eerder opgelegd vanuit Europa (EPBD). De Nederlandse wet- en regelgeving voor de energieprestatie van gebouwen vloeit voort uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De rekenmethodiek voor het bepalen van het energielabel is verandert per 1 januari 2021. De nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 treedt dan in werking en geldt zowel voor woningen en woongebouwen als utiliteitsgebouwen, bestaande bouw en nieuwbouw. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider is. Eerder kon je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand werd vastgesteld door een erkend deskundige. Tegenwoordig vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energie adviseur om een label op te stellen. Voor bestaande bouw wordt er afscheid genomen van de Energie-Index (EI) en voor nieuwbouw wordt niet meer gerekend met de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). De EPC-eis houdt namelijk onvoldoende rekening met energieverlies van een woning door de gebouwvorm en voldoet daarom tegenwoordig niet meer. De energieprestatie-indicatoren houden wel rekening met de gebouwvorm, waardoor er een relatie ontstaat met het energiegebruik per m². De EP-indicatoren zijn gebaseerd op de Trias Energetica. Zo geldt er een aparte eis voor de buitenkant van een gebouw, de zogenoemde schil, om de energiebehoefte te limiteren, uitgedrukt in energiebehoefte (EP1). Tevens moet de resterende energiebehoefte zo efficiënt mogelijk worden opgewekt, uitgedrukt in primair fossiel energiegebruik (EP2). Ook moet de energievraag van een gebouw zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie bestaan, uitgedrukt in aandeel hernieuwbare energie (EP3).
  • Welke versie heeft u nodig?
    Het energielabel kan op twee manieren worden opgesteld: door een basis opname of een detail opname. Hieronder leggen we kort uit wat beide versies inhouden Basis: Bij bestaande bouw heb je de keuze tussen een basis opname of een detail opname. Een energielabel bepaald op basis niveau geeft een algemeen beeld voor wat betreft isolatiewaardes en verbruik en is voldoende voor een (verplicht) definitief energielabel bij verkoop van de woning. Detail: Een detailopnamen is verplicht bij alle nieuw te bouwen, nieuw gebouwde en volledig gerenoveerde gebouwen na 1-1-2021 voor het verlenen van een vergunning. Ook is de detail opname noodzakelijk voor de aanvraag van een energieprestatievergoeding of om aan te tonen dat een verbetering leidt tot een primair fossiel energiegebruik overeenkomstig met de BENG-eis of beter (EP 2). Eenmaal een detail energielabel ontvangen kan er in de toekomst geen basis label meer worden afgegeven en zal ten allen tijde de detail methodiek moeten worden toegepast. In de praktijk zal er hoofdzakelijk voor de basis methode gekozen worden wanneer dit mogelijk is.
  • Wat is een energielabel?
    Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel helpt je dus om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat je zien hoe zuinig je huis is, en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of je zuinig stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. Het bewonersgedrag is van grote invloed op het werkelijke energiegebruik van een woning. Om die reden wordt voor de bepaling van het energieprestatierapport gerekend met gebouw gebonden maatregelen en standaard omstandigheden. Variabel gebouw gebonden energiegebruik door bewoners, zoals voor huishoudelijke apparatuur, computers e.d., blijft buiten beschouwing. Hierdoor zijn woningen beter onderling vergelijkbaar op hun energetische prestaties In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.
  • Wanneer een energielabel aanvragen?
    Als je je huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Deze moet je aan de koper of huurder laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties waarin je huis te koop of te huur wordt aangeboden, bijvoorbeeld op Funda of Facebook. Ook moet je het label aan de koper of huurder overhandigen op het moment van overdracht. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen. Heb je nog geen geldig energielabel maar ga je wel je huis te koop zetten? Dan hoef je tot 1 januari 2022 het label nog niet te vermelden in advertenties. Heb je wél een geldig energielabel, dan moet dit wel in de advertentie staan. Is het gelukt om je woning te verkopen? Dan heb je het energielabel wél nodig voor de transactie. Heb je op dat moment nog geen energielabel? Dan loop je het risico dat je een boete krijgt.
  • Hoe gaat een opname?
    De energieadviseur bepaalt het energielabel van je woning aan de hand van het bouwjaar, isolatiewaarden, installatie techniek en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Tijdens het bezoek loopt de adviseur deze kenmerken zorgvuldig langs. Het bezoek duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn en de grootte van je woning. Heb jij in het verleden verduurzamingsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld bij een verbouwing? Zorg dan dat je alle documenten over die verbeteringen, zoals tekeningen, foto’s en facturen, bij de hand hebt. Dit helpt de adviseur bij het beoordelen van je woning. Met de opgenomen kenmerken berekent de adviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Met die berekening stelt de adviseur het label vast en registreert deze in de database EP-online.

Heb je advies nodig?

Neem nu contact met ons op voor een passend advies

FAQ

Snelmenu

Aanvragen

Contact

FAQ

Bedrijfsgegevens

Oostereind 7 
9444XD Grolloo
06-48539897
info@eklabels.nl

KVK: 77377524
BTW: NL003187681B52
IBAN: NL02 RABO 0351 7956 42

Openingstijden

Wij staan altijd gereed om je van dienst te zijn. Mocht er een inspectie moeten plaats vinden na deze tijden is dat natuurlijk ook mogelijk.

Maandag t/m vrijdag: 09:00 tot 17:00

bottom of page